Hundarna

Vår kennel

På kenneln finns både Alaskan Husky och Sibirien Husky. Hundarna är väldigt sociala, älskar att bli ompysslade. De klarar kyla bra, är uthålliga och arbetsvilliga. De trivs därför bäst på vintern – sommaren är en viktig viloperiod för dem. Höstträningen börjar september om det inte är alltför varmt.
När ni går runt på kenneln kommer ni att träffa på många personligheter, t ex har vi en tik som självmant tagit på sig ansvaret att uppfostra unghundar – missköter dom sig är hon snabb på att tillrättavisa.
Eftersom familjens hundintresse började med Åsas och Kajsas tävlande har vi också tävlingshundar. Där handlar det mer om snabbhet och att kunna springa även om det inte är så kallt.

Turisthundar

Våra turisthundar är Alaskan Huskies och Sibirian Huskies. I många generationer har dessa raser använts som draghundar, anpassade för vinterklimat.

De bor på vår kennel i Laxforsen, där det finns personal som sköter om dem.
Eftersom de får arbeta, leka och umgås i flocken är de glada och harmoniska.
Träning och mat anpassas till de olika årstiderna (lågenergi på sommaren och högenergi på vintern) gör dem till harmoniska hundar. Sommarmånaderna är deras återhämtningsperiod. Dels därför att de behöver återhämtning efter vintersäsongen men framför allt därför att det helt enkelt är för varmt för dem med ansträngande träning. Höstträningen inför kommande vintersäsong börjar under september.

Vi är måna om att de skall ha det bra och tänker på deras hälsa och säkerhet. Kiruna har bra veterinärer som vi kontaktar om någon hund verkar sjuk eller skadad. Våra hundar är försäkrade hos det svenska försäkringsbolaget Agria.

Att de är sociala flockdjur märks tydligt i olika situationer. Till exempel om någon av unghundarna beter sig olämpligt så blir de omedelbart tillrättavisade av någon av de äldre hundarna, oftast en tik som säger ungefär ”gör inte om det där!”

Tävlingshundar

Dessa hundar är av rasen Scandinavian Hound, vilket är en blandras mellan Husky och fågelhund. De har behållit Husky-hundens många fördelar men med inblandningen av fågelhundar så har tävlingshundarna blivit snabbare och framför allt inte lika känsliga för värme. Det betyder att vi kan tävla med dem under barmarksperioden. I stället för släde används då kick-bike eller cykelvagn.

Under barmarksperioden bor också tävlingshundarna på kenneln i Laxforsen men under de kalla vintermånaderna bor de hemma i Kalixforsbron i en hundgård med uppvärmda kojor.